Hírek /

5 tipp, hogy a Te ajándékod is örömet okozzon

  • 5 tipp, hogy a Te ajándékod is örömet okozzon

    5 tipp, hogy a Te ajándékod is örömet okozzon

    Lassan itt a Karácsony. Örök kérdés: vajon milyen a „jó” ajándék? Itt az ajándékozás 5 fontos szabálya!

     

     

    # 1 # Okos praktikum

     

    Intim kapcsolataink körében, például családon belül, általában a gyakorlatiasság az irányadó. nem ajánlatos például mosogatószert, nagy kiszerelésű fogpiszkálót vagy villanykörtét venni ajándékba. Viszont családon belül nyugodtan lehet ruhadarabot, akár fehérneműt is ajándékozni, és szeretteink a tőlünk kapott ékszer mögött sem fognak hátsó szándékot sejteni. Nem szabad például használt ruhát, a más számára dedikált könyvet, vagy a mástól kapott rózsaszínű, giccses üvegcicát, általában használt tárgyat továbbajándékozni.

     

    Tréfás ajándék ötletünk >>>

     

     

    # 2 # Figyelmesség személyes meglepetéssel

     

    Ünnepek alkalmával a tömegcikkek, a rutinajándékok helyett, érdemes körültekintően, a megajándékozott szemével választanunk. Tegyük félre személyes vágyainkat, és ne azt ajándékozzuk, ami nekünk tetszene. Ne higgyük azt, hogy csak azért, mert mi szenvedélyesen kártyázunk, más is feltétlenül örülne az ajándékba kapott pókerkészletnek. Válasszunk egyéni, a megajándékozott ízlését, érdeklődési körét, szokásait figyelembe vevő ajándékot.

     

    Tréfás ajándék ötletünk >>>

     

     

    # 3 # Tabutémák (pénz)

     

    Vigyázzuk, csak a megfelelő helyzetekben ajándékozzunk pénzt. Általában tapintatlanságnak, lustaságnak és felületességnek számít, ha nem vesszük a fáradságot, hogy személyre szóló ajándékot vegyünk, s csak odaadjuk a pénzt, mondván, hogy "vegyél magadnak valami szépet". Nem illetlenség pénzt ajándékozni viszont, ha gyermekünk kétszeres zsebpénzt kap sikeres vizsgái alkalmából, vagy ha szerényebb körülmények között élő szüleinknek, testvérünknek adunk pénzt

     

    Tréfás ajándék ötletünk >>>

     

     

    # 4 # Tabutémák (ár, érték)

     

    Általános esetekben azonban alapvető tapintatosság, hogy ne hagyjunk árcédulát az ajándékon. Az ajándékozás az örömszerzésről, a figyelmességről és nem utolsó sorban a szeretetről szól - mindettől idegen az anyagiasság fogalma. Ha bolti csomagolásban adjuk át az ajándékot, ne feledkezzünk meg kivenni abból a számlát. Persze ruhadarabok esetében, ha a méretet nem sikerült eltalálnunk, vagy ha netalántán nem tudtunk arról, hogy a megajándékozottnak már volt egy ugyanilyen szendvicssütője, nyugodtan megkérdezhetjük, hogy szeretné-e kicserélni, hogy kéri-e a számlát. Az árucédulák ajándékról való eltüntetése mindenkori kötelességünk tehát

     

    Tréfás ajándék ötletünk >>>

     

     

    # 5 # Csomagolás, átadás

     

    Lényeges viszont a szép csomagolás, mely megtöbbszörözi az ajándék "értékét". Mindig legyen tehát időnk gondosan, igényesen, legjobb ízlésünk szerint becsomagolni az ajándékot, ahogy azt az etikett megkívánja. A magyar ajándékozási szokásoknak megfelelően ugyanis a megajándékozottnak illik azonnal kibontani az ajándékot, és természetesen egy szép csomagolás emeli a pillanat hangulatát.

     

    Tréfás ajándék ötletünk >>>

     

     

    # +1 # Örömszerzés és mértékletesség

     

    Mint ahogy a megajándékozottnak tehát szinte kötelessége azonnal felbontani az ajándékot, ugyanúgy illik ezt elhárítania az ajándékozó félnek, persze udvariasan (például: "ugyan, majd később kibontod"). Ha ez nem történik meg, neveletlenségnek számít félretenni a kibontatlan ajándékot. ajándékot adunk, ne szabadkozzunk feleslegesen, ne szégyelljük annak esetleges vagy vélt szerénységét, semmi esetre se dugjuk a hátunk mögé, hanem egyenesen adjuk át annak, akinek szántuk. Nem véletlenül vált az ajándékozással kapcsolatban a legismertebb szállóigévé Hieronymus mondása: "Ajándék lónak ne nézd a fogát!" Mindenkor szem előtt kell tartani a mértékletességet. Vásárláslélektannal foglalkozó szakemberek ugyanis egyöntetűen állítják: a közép-európaiak a kelleténél komolyabban veszik az ajándékozást. Az ajándékozás gyakran társul a túlzott költekezéssel, az erőn felüli tehervállalással. Fontos tehát, hogy magunkban tisztázzuk, és a családon belül is tapintatosan közöljük, mennyi pénzt szánhatunk ajándékozásra anélkül, hogy az anyagi csőd szélére sodródnánk. Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen csalódásokat. Végül egy aranyszabály: Ajándékozásra készülve nem egymás túllicitálása a cél.

     

    Tréfás ajándék ötletünk >>>